“One man can make a difference!” Dat waren legendarische woorden van John F. Kennedy, de voormalig president van de Verenigde Staten die dit jaar uitgebreid werd herdacht. Het was dit jaar namelijk 50 jaar geleden dat Kennedy in Dallas werd doodgeschoten.

Aan die legendarische woorden voegde Kennedy ooit toe: “And everyone should try!” Na een wekenlange online en offline discussie over een Nederlands volksfeest met een gekleurd tintje, overleed op de dag van onze Sinterklaas-viering een andere grootheid: Nelson Mandela. Een man die de legendarische woorden van John F. Kennedy kracht bijzette.

De next generation krijgt geschiedenisles via social media

Op social media speelt Mandela ongevraagd nog een keer de hoofdrol. Daarmee wordt zijn verhaal opnieuw vertelt en leert een nieuwe generatie die veel online opgroeit, wat een persoon teweeg kan brengen om de toekomst te veranderen. Niet alleen zijn eigen toekomst, maar die van een heel volk. Mandela was een persoon die zijn dromen behield en zich door hoop liet leiden. Een persoon met een missie, niet gedreven door haat of revanche, maar met liefde voor elkaar en met liefde voor zijn land. Omdat hij wel geloofde in iets, namelijk een Zuid-Afrika voor iedereen. Zonder apartheid. Een droom die hij uit zag komen.

Nelson Mandela meest besproken persoon van het internet

De dood van Nelson Mandela brengt op internet veel teweeg. Mooie portretten met quotes worden gedeeld via Facebook. Via Twitter tonen invloedrijke mensen, artiesten, sporters en vele andere beroemdheden hun medeleven. Zelfs Google eert Nelson Mandela bij hoge uitzondering met een korte vermelding onder de zoekmachine, die doorlinkt naar een “Centre of Memories”. In dit “Centre” brent Google de meest bijzondere foto’s en quotes van Nelson Mandela samen tot een online naslagwerk.

tweet-fake-paris-hiltonParis Hilton voor een keer echt ongevraagd in het nieuws

Helaas wordt internet niet altijd even netjes ingezet. Zo deed iemand zich voor als Paris Hilton op Twitter en tweette: “Rust in vrede Nelson Mandela. Jouw ‘I have a dream’-toespraak was heel inspirerend. Een fantastische man”. Hilton reageerde vervolgens furieus. “Wie die stomme nep-tweet heeft gemaakt, heeft geen respect voor het verlies waar de wereld nu om rouwt”, aldus Hilton op haar echte Twitter-account.

Nelson Mandela een echte social media visionair

Ooit sprak Nelson Mandela eens deze wijze woorden: “Ik heb nooit zo maar gesproken. Als 27 jaar in de gevangenis ons iets hebben geleerd, dan is het dat de stilte van de eenzaamheid ons heeft doen begrijpen hoe kostbaar woorden zijn en welke impact ze hebben op de manier waarop mensen leven en sterven.” In elk geval een quote om over na te denken in onze communicatie via social media.

Een paar mooie beelden van Facebook

Nelson Mandela FB 1Nelson Mandela FB 2
Nelson Mandela FB 4Nelson Mandela FB 5

Nelson Rolihlahla Mandela: 1918 – 2013… Rust in vrede!

The Content Guys Banner